I am now officially a thai citizen!

Many of you know that I am origin from Thailand but I grew up in Sweden. Ever since I obtain my swedish passport in 1998 I never renewed my thai passort. Now over thirthy years later I got this huge desire to apply for one! It took me alot of time and strenght but my thai passport is finally here in my hand! In my case it took a bit longer to gather all the papers which were needed. 

Now the passport is done and some of you might wonder why I applied for a thai passport when I was doing fine with my swedish one? I still keep my swedish passport ofcourse! Since 2001 Sweden allows their citizen to have dual nationalities, which is a luxury because not every country allows that! Take Japan and New Zealand for an exemple. One can have two nationalities but only until you turn 18 years old. After that you have to chose!

So what are the benefits of me holding on a thai passport?

1. I am thai! Perhaps not in the soul (!!) but my roots and my family are there so it feels natural to “become” a thai!

2. With my thai passport I no longer need to apply for VISA in Thailand or in many other asian contries. It’s perfecf now for our coming holiday when we will be spending two month in asia.

3. I can now buy and own land which was not allowed before as a foreigner. I can now also open a business and put it 100% in my name. Before the business must be own atleast 51% by a thai.

4. As a thai citizen I have the right to have a free  care in public hospitals Thailand.

5. You get cheaper price! Three years ago I made a laser operation for my eyes in a well known hospital in Thailand. At that time I was paying the “tourist” price. If I would have done it now the price would drop almost 50% of what I paid! Svenska

Många av er vet att jag är ursprungen från Thailand men att jag har växt upp i Sverige. Sedan jag fick mitt svenska pass i 1989 har jag inte aldrig förnyat mitt thailändska passet. Nu över trettio år senare fick jag ett sånt lust att ansöka ett thai pass! Det tog mig mycket tid och ork innan jag fick detta efterlängtande passet i handen! I mitt fall tog det lite längre tid för att samla ihop all papper som behövdes. 

Men nu är passet här och vissa kan undra varför jag vill ha ett thai pass när jag har klarat mig så bra med ett svensk ? Jag har kvar mitt svenska pass så klart!  Sverige tillåter sedan 2001 dubbelt medborgarskap vilket är ett lyx ! Det är inte alla länder som har samma lyx! Ta  t ex  Japan och Nya Zeeland där man kan ha upp till två medborgarskap men endast tills man fyller 18 år. Efter det måste man välja! 

Så varför det är bra för mig att vara en thailändsk medborgare också? 


1. Jag är thailändsk! Kanske inte till själen (!!) men jag har mina rötter och min familj där så det känns naturlig att “bli” thailändsk. 

2. Med thai passet kan jag vistas i Thailand och i många asiatiska länder länge/utan VISA. Passar bra nu till vintern då vi ska semestra i asien i två månader.

3. Nu jag kan köpa och äga land i Thailand. Jag kan även starta ett företag som står 100% i mitt namn. Som utlänning fick man bara ha ett företag om 51% av företaget tillhör en thailändare.

4. Som en thailändsk medborgare har jag rätt till en gratis sjukvård på allmänna sjukhus.

5.  Man får ett billigare pris! För tre år sen gjorde jag en behandlig med laser för min närsynthet på ett välkänd sjukhus i Thailand. Då fick jag betala “tourist” priset. Om jag hade min thai passet då skulle priset sjunka nästan 50%! 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s